Gyakori kérdések

Ugyan minek tanuljak most meg egy új rendszert, ha tudok ingyen is hírlevelet küldeni az outlookból vagy a lev-lista.hu-ról?
A ListaMester sokkal-sokkal profibb rendszer, mint egy sima emailküldő program. A különbség több, mint ami egy Trabant és egy mai E osztályú Mercedes között van. Ha az összehasonlítás konkrétabban is érdekel, nézd meg a Listamester és lev-lista.hu összehasonlítását.
Engem nem érdekel a marketing, de szervezkedő ember vagyok. Tudom valamire használni a ListaMestert?
Bár a ListaMester funkciói elsősorban marketing célokra alkalmasak, nagyon jó hasznát veheted, ha menedzselni szeretnél egy folyamatot. Pl. valamit szervezel, kérdéseket teszel fel az embereknek, emlékeztetőket küldesz ki, adatlapokat kérsz be. A ListaMester mindezekben jó munkaeszköz lehet, főleg ha kombinálod egy olyan rugalmas kérdőív szerkesztővel, mint a szavazz.net vagy egy olyan időpont egyeztető rendszerrel mint a bulilesz.hu. A ListaMester funkciói közül a számodra leghasznosabbak a csoporttag szűrők és megnyitás vagy átkattintás kijelzők lehetnek. De azzal is sok munkát spórolhatsz magadnak, ha be tudod programozni a ListaMestert, hogy automatikus figyelmeztetőket küldjön ki a még nem válaszolóknak. Általában véve hasznos, ha válogathatod a csoportodat mindenféle szempontok szerint.
Mi az a hírlevélsorozat (autoresponder)?
Egymás után automatikusan kiküldött hírlevelek. A levelek időzítése nem fix dátumhoz kötött, hanem a feliratkozástól eltelt idővel lehet megadni. A ListaMester hírlevélsorozatának levél tagjai teljesen személyre szabhatók és kiküldésük feltételekhez köthető - lásd a kiválasztó szűrőket.
Mi az hogy CRM funkciókkal?
A ListaMesterben lehetőséged van olyan adatbázist építeni ügyfeleidről, amiben tetszőleges, általad definiált adatokat tudsz tárolni. Ezeket rejtett mezőként lehet tárolni egy csoportban, hogy ne jelenjen meg a feliratkozási vagy adatmódosító űrlapon. A CRM (szó szerint "Customer Relationship Managment") azt jelenti, hogy ügyfeleidet egy magasabb színvonalon szolgálod ki a róluk ismert információk alapján, ill. folyamatosan kutatod igényeiket. Ezen célok kivitelezéséhez alkalmas a ListaMester, hiszen ha rejtett mezőben tárolod, hogy ki mikor vásárolt, mennyiért, milyen reklamációi voltak, akkor tagszűrőkkel ki tudod választani pl. a legelégedettebb vásárlói rétegedet, és egyéni ajánlatot küldhetsz nekik, vagy egy kérdőívet töltetsz ki velük piackutatás céljából. Az adatok összegyűjtése egy helyen egyébként már önmagában is hasznos, pl. ha fel kell hívni telefonon valakit, egyből tudod, ki kicsoda, mire figyelj. Vagy pl. ilyesmiket lehet automatikusra beállítani: "xy-ra figyelni kell, mert hajlamos késedelmesen fizetni, ezért küldj neki emlékeztető emailt".
Hogyan láthatom, hogy ki nyitotta meg a kiküldött levelet?
Ha bekapcsolod a visszaigazolás kérést egy HTML levélben, akkor az email aljába egy kis képet rakunk (tartalma csak egy ListaMesterre utaló kis felirat, ill. fizetős csomagban üres kép is lehet). A levelező programok nagy része (pl. a legismertebb ingyenes webmail szolgáltatók) ezt a képet betölti, amikor a felhasználó a levelet megnyitja. Sajnos nem minden levelezőprogram működik így, pl. a thunderbird levelezőprogram alapból blokkolja a képeket. A levélmegnyitásokat a "statisztikák" menüpontban lehet nyomon követni, illetve a csoporttagokról exportált excel táblázatban is megvan ez az információ. Ha valaki nem nyitotta meg a levelet, az nem feltétlenül jelenti tehát, hogy nem is olvasta. Másrészt, ha valaki megnyitotta a levelet, nem feltétlenül jelenti, hogy rendesen el is olvasta. Lehet, hogy csak egy pillantást vetett rá, és már landolt is a kukában...
Ezért jobb technika a tartalmi oldalak használata.
Miért nem látom, ha valaki megnyitotta a levelet?
Sajnos semmit nem tudunk tenni, hogy ez jobb legyen, mert ez az emberi jogokba ütközne, és ez nem technikai kérdés.
A rendszer nem működik hibásan, a megnyitásokat sajnos nem lehet pontosan mérni.
Technikailag a megnyitás mérése úgy működik, hogy a levél aljába egy képet teszünk, és ha valaki megnyitja a levelet, akkor a levelezőprogramja jó esetben azt is betölti. Manapság viszont a világ a bizalmatlanság irányába megy a spammerek és adathalászok miatt, ezért a levelezőprogramok zöme alapból nem tölti be a képeket. Általában a levelezőprogramok meg szokták kérdezni az olvasótól, hogy jelenítsék-e meg automatikusan a képeket ettől a feladótól, ám ezt viszonylag diszkréten teszik, és a legtöbben elsiklanak fölötte, vagy szándékosan nem teszik meg (hiszen jogukban áll). Valószínűleg Te sem szeretnéd, ha mindenki látná, mikor olvastad el a leveleidet...
Mire valók a "tartalmi oldalak"?
A sima hírlevélküldés sajnos egyre inkább veszít a hatékonyságából. Kicsit ügyesebb technika a szappanopera effektus bevetése. Ha megfigyelted, szappanoperákban gyakori hatásfokozó elem, hogy a filmet pontosan ott szakítják meg, ahol a legizgalmasabb - a betörő éppen fejbe készül vágni a gyanútlan főszereplőt, a kamion 2cm-re közelíti meg a rémült kismama gyanútlan gyerekét, stb. Ezt a technikát érdemes használni a hírlevélben is: elkezded írni a tartalmat, de egy izgalmas ponton félbeszakítod a mondatot és beraksz egy linket, hogy kattintson a folytatáshoz. Ezen a ponton a ListaMester akcióba lép, és gondosan feljegyzi Neked, hogy az illető átkattintott (és hogy pontosan mikor). A statisztikák menüpontban tudod az átkattintásokat listázni.
Azt az oldalt, amire a hírlevélből átkattintanak, hívjuk tartalmi oldalnak. Ez lehet a ListaMester szerverén, vagy a saját honlapodon. Ez utóbbi esetben a ListaMester egy valójában a mi szerverünkre mutató linket szúr be, ami a kattintáskor elvégzett adminisztráció után azonnal és észrevétlenül átirányítja a látogatót a Te megadott oldaladra. Ha a ListaMesteren van a tartalmi oldal, akkor még saját honlapra sincs szükséged, hogy átkattintásokat elemezz. Ez akkor is kényelmesebb lehet, ha pl. céged honlapját nem tudod vagy nehézkes módosítani (pl. mert a webdizájnerekre kell várni).
További csavar a dologban, hogy az így szerzett információ (csakúgy mint a levélmegnyitási információk) a továbbiakban felhasználható tagszűrőkben. Pl. két átkattintási linket betéve egy levélbe a jövőben más tartalmú levelet tudsz küldeni azoknak, akik a szőke nő melletti linkre kattintottak, mint azoknak, akik a piros sportautó melletti linkre. És mindezt automatizálni is lehet, tehát előre be lehet programozni a rendszernek, hogy más hírlevél sorozatot kapjanak a nőre kattintók, mint az autóra kattintók. Mindezt programozó nélkül, egyszerű felületen el tudod végezni Te magad!
Hogyan működik a visszapattanás kezelés?
Ha valamelyik címre nem lehet emailt küldeni (pl. mert elgépelted vagy nincs olyan email cím), akkor a kézbesítő szerver a levél küldőjének hibaüzenetet küld erről. A ListaMester úgy van beállítva, hogy ezeket elkapja. A levél feladója Te leszel azzal a mail címeddel, amit megadsz. Viszont a levél küldője, ahova a visszapattanások értesítőit kérjük, egy olyan email cím, amit a ListaMester kezel. Így a ListaMester automatikusan figyeli, hogy melyik email cím hibás, és azokat kikapcsolja. Mellesleg ezzel csomó kellemetlen automatikus üzenettől kímél meg Téged.
Azt, hogy hány visszapattanás után kapcsolódjon ki egy cím, be tudod állítani a csoport szerkesztésénél - tehát minden csoportra más lehet. Alapértelmezés szerint 1, azaz azonnal letiltja a címlistádról azokat, akiknek nem tudta kézbesíteni. Nem törli, csak jelzi, és a tagok listájánál pirosan ki fogja emelni ezeket a címeket. A továbbiakban ezekre a címekre nem küld levelet.
Ha csak átmeneti probléma miatt nem tudta kézbesíteni (pl. több órás vagy napos fogadó szerver kiesés vagy leginkább szigorított spam szűrés), akkor az így bepirosodott címeket a "csoporttagok -> csoporttagok megnézése, szerkesztése" funkcióval tudod visszaállítani.
Én egyszerre szeretném kiküldeni az összes levelemet. Miért van ez a késleltetés, meg félpercenkénti csomagolás?
Sajnos nem lehet sok emailt kizúdítani a világba egyszerre. Nem is a szerverünk véges kapacitása miatt, hanem mert az email szolgáltatók spam szűrői ezt gyanús megmozdulásnak veszik, és letiltanak, várakoztatnak, vagy egyszerűen nem veszik át. A tapasztalat az, hogy kb. másodpercenként 1 emailt lehet a magyarországi ingyenes szolgáltatók torkán lenyomni, ezért a ListaMestert szándékosan lassítjuk úgy, hogy félpercenként 10 levelet küld ki, azaz óránként 1200-at. Mindazonáltal fizetős felhasználóink ezt a sebességet - ha szükséges - magasabbra tudják állítani.
Mi az a csoporttag kiválasztó szűrő?
A ListaMester egyedülálló megoldása a csoportok lehető legrugalmasabb kezelésére. Egy kiválasztó szűrő segítségével csoportból készíthetsz újabb alcsoportot, vagy küldhetsz levelet úgy, hogy a csoporttag bizonyos feltételeknek eleget tesz. Pl. tudsz levelet küldeni csak a férfiaknak, vagy csak azoknak, akik már egy bizonyos tartalmi oldalt láttak, vagy korábban iratkoztak fel mint egy bizonyos email kiküldése, stb, stb. A lehetőségek rendkívül rugalmasak. Mindennek a tetejébe a hírlevélsorozat tagleveleihez is hozzá lehet rendelni a szűrőket. Ilyen módon személyre szabott ajánlatbombákat tudsz küldeni a tagoknak aszerint, hogy milyen adatokat adtak meg magukról vagy bizonyos kérdésekre hogyan vagy mit reagáltak, mindezt munka nélkül, teljesen automatizálva. Vajon mennyi pénzt kérne el egy marketing ügynökség egy ilyen kampány kivitelezéséért?
Tudok a ListaMesterrel további látogatókat hozatni a már meglevő listatagjaim ajánlásával?
Szerkessz egy olyan levelet, amiben megkéred a (lehetőleg elégedett) ügyfeleidet arra, hogy ajánlják szolgálataidat ismerőseiknek is. Célszerű valami ajándékot is felajánlani. Fontos, hogy a levélben legyen egy sablon, amit csak átmásol magának, (esetleg csak minimálisan módosítja), és már küldheti is tovább. Ebbe a levélbe lehet beszúrni a levélszerkesztő oldalon egy speciális linket, amire ha rákattint valaki, akkor a feliratkozási oldalra fog jutni. Ilyenkor a ListaMester azt is fogja tudni az egyedi link alapján, hogy kinek az ajánlására jött a látogató. A statisztikák menüpontban nyomon lehet követni, hogy ki kinek az ajánlására iratkozott fel a csoportba.
Hogyan tudom feltenni a ListaMesterbe a máshonnan hozott címlistámat?
Fel tudsz tölteni excel fájlból adatokat. Viszont ha csak email címeket és neveket akarsz feltölteni, akkor használd a "tagok tömeges felvétele funkciót" a csoporttagok menüben. Ha a lev-lista.hu rendszerből akarsz áthozni tagokat, akkor arra is van külön funkció.
Kicsit bonyolultabb, ha nemcsak címeket akarsz áthozni, hanem egyéb adatokat is. Akkor előbb létre kell hoznod egy olyan csoportot, amiben megvannak azok a feliratkozási adatmezők, amilyen adatokat fel akarsz tölteni (pl. telefonszám, cím, életkor, stb.). Vegyél fel egy próbatagot kézzel erre a csoportra, és használd az adatok exportálása excel fájlba funkciót (indexek nélkül). Kapsz egy olyan excel fájlt, amit ezután be lehet importálni. Ha a más rendszerből áthozott adataidat ilyen excel táblázatba rendezed, akkor azt utána be tudod importálni egy olyan csoportba, amiben megvannak a szükséges adatmezők.
Ez az xls import kicsit macerás lehet, ezért ide leírjuk, hogy lépésről lépésre hogyan kell csinálni. Ha nagyon nem megy, dobj egy emailt, segítünk. Előbb létrehozod a csoportot a megfelelő adatmezőkkel (a megfelelő sorrendben, de a sorrend nem annyira fontos, mert állítható a sorrend később is). Vegyél fel az új csoportba a csoporttagok menüpontban egy próba tagot, majd exportáld a listát excelbe. Az így kapott xls fájl első sorát másold le sokszor (ahány új tag lesz) egymás alá. Ezután az eredeti xls-ben jelöld ki egyenként az oszlopokat, és másold át oszloponként az adatokat az új (exportált) xls-be, felülírva az éppen létrehozott sorok adatait. Sok fölösleges oszlop is lesz az exportált fájlban, azokat hagyd csak úgy. A felülírások után mentsd el az xls fájlt ugyanabban a formában, ahogy volt, tehát ne hagyd, hogy az excel újabb verziójúvá alakítsa. Ezt lehet utána importálni a csoporttagok menüpont alatt.
Hogyan használhatok kérdőíveket?
A kérdőív tulajdonképpen egy olyan csoport, aminek a feliratkozási űrlapján nem kérünk emailt és nevet. Létre kell tehát hoznod egy új csoportot, aminek a típusát kérdőívre állítod a címlista helyett. A kérdések megszerkesztése után egy másik csoport tagjainak kiküldhetsz egy olyan levelet, amiben van egy link, ami a kérdőívre mutat. Ez a link mindenki számára egyedi, és a levél szerkesztésénél kell beilleszteni, nem simán bemásolni a kérdőív űrlapjának linkjét. Ezzel azonosítja ugyanis a ListaMester a látogatót, aki majd a kitöltés után csoporttagként megjelenik a kérdőív válaszadói között. Ez egy kényelmes megoldás, mert a válaszadóknak nem kell beírniuk az email címüket sem. A kérdőív adatait excelbe tudod exportálni és tetszőlegesen feldolgozni. Emellett a kérdőívre definiálhatsz hírlevélsorozatot is, és az aktiválódik minden kitöltőnek. A kérdőívet csak egyszer tudja mindenki kitölteni. Utólagos módosításra csak úgy van lehetőség, ha a kérdőív csoportjának küldünk olyan levelet, amiben adatmódosító link van.
Mennyi és milyen kérdést tehetek a feliratkozási űrlapra?
Az űrlapon akármennyi és akármilyen adatmező bekérhető. Például az "elfogadom a feltételeket" jelölő négyzet is megoldható. Sima feliratkozási adatként létre lehet hozni, és kötelező mezőre kell beállítani. A mező neve lehet pl. az, hogy "A felhasználási feltételeket", a kötelezően választható egyetlen válasz pedig legyen "elfogadom". Ahhoz, hogy checkbox legyen, ne radio box, át kell állítani a kérdés típusát több válaszosra, tehát összességében az alábbi beállítások szükségesek:
"Kötelező válasz", "Teszt típusú kérdésmező (választható válaszok)", "Több válasz megengedése". Továbbá érdemes az űrlapok menüpontban beállítani ezt: "Ne mutassuk a csillagokat a kötelező mezőknél".
Nekem már van saját CMS vagy CRM rendszerem. A ListaMester tud valahogy együttműködni vele?
Igen, a ListaMesternek van egy egyszerű programozói interfésze. Programozóid különösebb nehézségek nélkül tudják már meglevő rendszerekhez illeszteni a ListaMester funkcióit. Például már meglevő tartalomkezelő rendszered valamilyen feliratkozási űrlapjába nagyon egyszerűen beilleszthető, hogy a CMS rendszerbe feliratkozott tag egyből azonnal a ListaMester adatbázisába is bekerüljön (és aktivizálódjon rá az itt beállított marketing automatizmus). A programozói felület platform- és rendszerfüggetlen. Nagyon könnyen használható, azaz használata nem igényel különösebb programozói ismereteket. Dokumentációja rövid és könnyen érthető, nem szabad hogy gondot okozzon kevésbé tapasztalt programozóknak sem.
Szeretnék telefonos vagy személyes segítséget kérni a használathoz. Milyen számot hívhatok?
A ListaMesterhez sajnos nem tudunk telefonos segítséget adni, az emailekre viszont rendszeresen reagálunk. A magasabb fokozatú csomagok előfizetőit természetesen prioritásosan kezeljük, és indokolt esetben telefonon is kapcsolatba lépünk velük. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen szolgáltatást azok fogják igénybe venni, akiknek nem jelent nehézséget a számítógépek és internet használata (vagy ha kicsit még tapasztalatlanabbak, akkor van hozzá segítségük). Személyes tanácsadást 15.000Ft+Áfa/óra áron + helyszíntől függő kiszállási díj (ami minimum 8.000,-Ft+Áfa) ellenében tudunk vállalni.
Miért teszi spam mappába a Listamesterből küldött emailjeinket az [XY] szolgáltató?
Ez egy nehéz kérdés, mert ezt csak az [XY] szolgáltató rendszergazdája tudja, aki pedig nem fogja elárulni.
És persze erre könnyű azt mondani, hogy azért, mert a ListaMester szervereit már ismerik a spam szűrők, mint a rossz pénzt. A helyzet viszont valójában sokkal rosszabb: általában a levél feladójára vagy tartalmára tanulnak rá a spam szűrők.
Manapság ugyanis kezd kimenni a divatból az IP alapú spam szűrés (nagyon helyesen, hiszen akkor a nagyobb szolgáltatók email küldő szervereit már régen tiltólistákra rakták volna, holott onnan vegyes email forgalom megy ki). Az IP alapú spam szűrést egyre inkább kiszorítják a tartalmi elemzésen alapuló mesterséges intelligencia algoritmusok, amik jó esetben a felhasználók interaktivitásával vannak támogatva. Sajnos kellően okos mesterséges intelligencia nincs (valószínűleg nem is lesz, míg mi élünk, de lehet hogy soha). Ezért ezek a módszerek sajnos borzasztó rosszak is tudnak lenni.
Aki tehát ilyen célba juttatási problémától szenved, annak át kell gondolnia, hogyan tudná átírni a leveleit úgy, hogy kevésbé legyen gyanús a spam szűrőknek. Lehet, hogy túl sok mágikus szót használ (mint pl. pénzkeresési lehetőség, ingyen próba lehetőség, kihagyhatatlan akció, vissza nem térő alkalom, garantált megelégedettség, stb.). De az is lehet, vagy mondjuk sok a levélben a link, túl színes, egyszóval ha valahogy úgy néz ki mint egy tipikus spam, amennyire ezt egy szoftver meg tudja tanulni. Lehetséges, hogy konkrétan a domain névre vagy a levél feladójára tanul rá a spam szűrő, mert mondjuk túl sokan jelölték be az onnan jövő leveleket spamnek (ez könnyen megeshet ha valaki vásárolt címlistát bombáz az ajánlataival).
Egy további, nagyon hatékony lehetőség, ami segíthet a bejutásban, hogy megkérjük a címzetteket, hogy vegyék fel a feladó email címét megengedő listára és a kontakt listájukba. Ha ugyanis rá lehet venni a címzettet, hogy ő mondja meg a spam szűrőnek, hogy a levél nem spam, az talán segít, és elképzelhető, hogy ezt a spam szűrő figyelembe fogja venni (de sajnos nincs rá biztosíték).
Ok, értem, de konkrétan mi az ami miatt a leveleim spam-be mennek? Hogyan javíthatok rajtuk?

A legjobb ismert recept erre az, hogy meg kell kérni az olvasókat, hogy nézzék meg a spam mappát, és jelöljék be, hogy ez nem spam. A google szerint pl. többféle oka lehet annak, hogy spam szűrő elzárja a levelet:

1. Sokan bejelölik spamnek. Ez csak azokra vonatkozik, akik vásárolt listával dolgoznak, az végülis spam, és ezt a LM-rel végezni tilos.

2. Hasonlóság gyanús levelekkel, pl. spammerek által gyakran használt kifejezések vannak a levélben. Valakinek sajnos már az iparága predesztinálja a problémákat emiatt.

3. Gyanús linkek a levélben (pl. adathalász linkek, vagy linkek, amik gyanús szerverekre mutatnak). Ez nem jellemző, kivéve ha a spam szűrő úgy gondolja, hogy maga a listamester.hu domain gyanús (rossz spam szűrők korlátolt rálátás mellett talán csinálhatnak ilyet, de erre is van megoldás, a saját mail szerver, lásd alább).

4. Ellenőrizhetetlen feladói azonosság. Pl. ha a levél küldője gmailes címről küld, akkor azt a gmail jogosan furcsálhatja. De más feladói email cím domaineknél sem árt, ha a domain SPF rekordjai között be vannak állítva a ListaMester mail szerverei: mail1.listamester.hu, mail2.listamester.hu, mail3.listamester.hu, mail4.listamester.hu egyelőre (ez idővel bővülhet). Ez nem kötelező, de talán javíthat (nem tudni, mennyit).

Sokan, mondják még, hogy az IP cím is számít, honnan küldik a leveleket. Ez valóban igaz lehet, ha az IP-ről nagyon sok spam megy ki. Ez a LM szervereinél azonban nem így van (erre ügyelünk, vannak páran, akik már tapasztalhatták). A közösen használt IP címnek valójában előnye is lehet, hogy vegyes tartalom megy ki róla, így kevésbé okozhat gyanút a spam szűrőknél.

Természetesen van lehetőség saját mail szerver használatára is, amivel a levelek a fiókodból csak arról az IP-ről mennek ki, és meg lehet hozzá azt is oldani, hogy a listamester.hu-s domain nevek a linkekből saját domain névre cserélődjenek. Ehhez saját szervert kell bérelni, és az SMTP szervert a ListaMester beállítások menüpontjában arra állítani, az ott leírtaknak megfelelően. Egy ilyen megoldás kb. ára havi 3000Ft+áfa, plusz 8000Ft+áfa kezdeti installálási díj (min. fél éves szerver bérlés mellett). Sajnos nincs garancia arra, hogy az így kiküldött levelek bejutási aránya sokkal jobb lesz. Idővel akár romolhat is, ez mind a levelezési szokásoktól ill. a kiváltott reakcióktól függ, és szinte megjósolhatatlan. Ezt a megoldást tehát csak akkor ajánlom, ha már a fenti probléma lehetőségeket kiküszöbölted (tiszta listát használsz, megkérted az olvasókat, hogy jelöljék be "nem spam"-nek, variáltál a levelek tartalmával, esetleg megkérted a domain regisztrátorodat, hogy állítsa be az SPF rekordokba a LM szervereit).

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a levelem mennyire gyanús a spam szűrők számára?
Használd a mail-tester.com -ot. Mint majd látni fogod, a ListaMester alapból nagyon jó, de az autentikációs feladatokat neked kell megoldanod (pl. SPF rekord a DNS-be, megfelelő feladó email cím használata).
Mit tehetek, ha spam mappába kerülnek a levelek?
 • Kérj meg minden címzettet, hogy a leveleidet jelöljék meg legitimnek, azaz jelöljék meg hogy az nem spam. Ez a legfontosabb, és legtöbbet segítő szabály.
 • Karácsony előtt légy elnéző a leggyakrabban használt ingyenes szolgáltatókkal. Sokszor nem bírják a nagy forgalmat. Ha ez komoly probléma, kérd meg a felhasználóidat, hogy megbízható email szolgáltatót használjanak, aki mindig átveszi a leveleket.
 • Változtass a leveleid tartalmán. A szűrők könnyen rátanulhatnak bizonyos kifejezésekre, gyakori frázisokra.
 • Ha úgy gondolod, használj saját mail szervert a kiküldéshez. Ezt a beállítások menüpontban be lehet állítani. A saját szerveredről más nem küld emaileket, ezért a szűrők még nem ismerik (legalábbis egy darabig).
 • Ha saját szervered van, a levélben levő linkeket is sajátra cserélheted. Így a listamesteres domain nevektől is megszabadulhatsz a levélben levő linkekben. Ehhez egy web proxyt kell létrehozni a szervereden, bővebb leírás a beállítások - email szerver alatt.
Hogyan illeszthetek videót a levélbe?
Be lehet illeszteni a youtube kódot is a levélbe, ám a levelezőprogramok nem mindig szokták megnyitni, így ezt a módszert nem javasoljuk. Helyette készíts egy képet, amin látszik a videolejátszó (pl. egy képernyőmentésből kivágod, ahogyan a youtube-on látjuk a lejátszót indulás előtt). Ezt a képet illeszd a levélbe úgy, hogy az egész képből csinálj egyből egy linket, ami a videóra mutat. Így a képre kattintva meg fog nyílni az olvasónál egy böngészőablak a videóval.
Hogyan tudok születésnapi vagy névnapi levekeket küldeni?
Vegyél fel csoporthoz két adatmezőt, hónapot és napot. Azokon kell a feliratkozónak beállítania a dátumokat. Ezek a mezők lehetnek kiválasztósak is (1-12 a hónapra, 1-31 a napra), vagy szövegmezők is, de célszerűbb a kiválasztósat használni, hogy kiküszöböld az elírásokat. Ha be vannak állítva a tagoknak ezek a dátum adataik, akkor az email küldés mezőből válaszd ki az "Egyedi adatmezőhöz képest időzített emailek küldése" funkciót. Ott tudod beállítani, hogy az egyéni dátumhoz képest hány nappal menjen ki az ott megadott levél. Több ilyen szabályt is be tudsz állítani, akár több egyéni dátum mezőhöz is. Ugyanitt tudsz a keresztnevek alapján automatikusan névnapi dátumokat generálni (ezt csak egyszer kell megtenni, mikor még nincs senkinek beállítva). Ez nem lesz tökéletes, hiszen nem tudhatjuk, hogy a több lehetőség közül ki melyiket választja (Ferencből pl. vagy 3-4 névnap van), de jobb, mint a semmi.
Mit tudnak és hogyan működnek az MLM funkciók?

Az MLM funkció arra jó, hogy hierarchikus csoportot tudsz létrehozni. Ez azt jelenti, hogy nyilván lehet tartani, hogy ki kinek a meghívására került be a csoportba. Ezt lehet egyrészt kézzel adminisztrálni, másrészt automatizálva is tud működni meghívó linkekkel, vagy a feliratkozási űrlapra mutató speciális egyedi linkek használatával. Továbbá egyszerűen az űrlapon is be lehet kérni a meghívó email címét. Ezen módszerek használatát, előnyét és hátrányát alább taglaljuk.

Ha van egy ilyen hierarchikus csoportod, akkor különféle kimutatásokat lehet excelbe exportálni belőle. Pl. lehet alcsoport vezetőnként lekérni statisztikákat, lehet teljes függőségi fát excelbe exportálni, valamint olyan funkció is van, ami emailt küld a csoportvezetőknek, amihez a LM hozzácsatolja a teljes alcsoportjukra számított aktivitási statisztikát a megadott időszakra vonatkozóan.

Az mlm funkciók használatát a csoport általános beállításainál tudod bekapcsolni ("MLM hierarchia használata a csoporttagok között"). Ha ezt bekapcsolod, akkor a tagok listájánál alul meg fog jelleni egy új blokk, amiben az mlm funkciók használhatók a kiválasztott tagokra. Itt tudod pl. kézzel felépíteni a hierarchiát. A mentőövre kattintva találsz további leírásokat, hogyan. Itt lehet továbbá a statisztikákat is exportálni, és emaileket küldeni az alcsoport vezetőknek. A tagok táblázatában pedig meg fog jelenni egy új oszlop "csoportvezetője" fejléccel, ott látszik, ki kinek a vezetője.

Most pár szót az automatizálásról.
Ha szeretne egy meglevő csoportba további tagokat toborozni, akkor a következő lehetséges eljárások léteznek erre:
1. Meghívó levelek kiküldése a "meghívó link" funkcióval
2. Meghívó levelek küldése meghívó űrlappal
3. Tagok toborzása a sima feliratkozási űrlappal, elkérve a meghívó email címét

1. Ezt a módszert úgy lehet használni, ahogy a gyakori kérdésekben fentebb le van írva (Tudok a ListaMesterrel további látogatókat hozatni a már meglevő listatagjaim ajánlásával?). A lényeg, hogy a már meglevő csoporttagoknak küldünk ki levelet, amiben megkérjük őket, hogy szerkesszék át a levelet, és küldjék tovább (ebben lesz egy egyedi link, ami alapján azonosítjuk a feliratkozáskor a meghívót). Ennek a módszernek van egy olyan hátránya, hogy sokan lusták lesznek átszerkeszteni a levelet, egyszerűen továbbküldik. Emiatt ebbe a levélbe kivételesen NEM szabad leiratkozási linket vagy adatmódosító linket tenni, mert akkor a csoportvezetőt fogják leiratni a türelmetlen olvasók, akiket ő majd megbombáz meghívóval. Technikailag egyébként tökéletesen működik, és jogilag is kifogástalan megoldás, hiszen ez nem számít spamelésnek, mindenki a saját email fiókjából küldi tovább a levelet.

2. Ez egy fokkal kifinomultabb módszer mint az 1-es, a lényege viszont ugyanaz, csak a megvalósítása elegánsabb. Tehát ismét a már meglevő csoporttagoknak küldjük ki a levelet, de most nem a "meghívó link beillesztése a szöveg végére" funciót használjuk, hanem a "meghívó űrlap linkje beillesztése a szöveg végére" kell nekünk. Ekkor nem a feliratkozási űrlapra fog mutatni a beillesztett egyedi link (ami azonosítja a meghívót), hanem egy olyan űrlapra, amin az illető csak beírogatja a címzettek email címeit. Ő majd ha akarja, szerkeszti a meghívó levél szövegét, végül pedig egy gombnyomással kiküldi a meghívó levelet a felsorolt címzetteknek. A címzettek ezt megkapva olyan linket kapnak a meghívó levélben, amire kattintva a szokásos feliratkozási űrlapra jutnak, ám a rendszer tudni fogja, kinek az ajánlására jöttek, és automatikusan bekerülnek a csoportvezető alá, ha feliratkoznak. A meghívó űrlap szövegét az űrlapok menüpont alatt tudod szerkeszteni, itt lehet megadni a meghívó levél alapszövegét (amit persze a címzett átfogalmazhat, mielőtt kiküldi). Ezt a módszert inkább ajánlom az 1. helyett. Hátránya lehet, hogy a leveleket nem a feladó küldi, hanem a LM szervere, amit néhány esetben a spam szűrők szigorúbban szűrhetnek, mint az egyéni levelezéseket. Ez nem tipikus, de emiatt alacsonyabb lehet a bejutási arány bizonyos email szolgáltatóknál (freemail, citromail).

3. Ez a legegyszerűbb módszer: felveszünk egy új adatmezőt a feliratkozási űrlapra, amiben megkérdezzük, hogy kinek a meghívására iratkozott fel valaki. A módszer hátránya, hogy utána kézzel kell beállítani a hierarchiát. Ez sajnos sok munka lehet, mert az emberek néha elírják a címet, vagy a meghívónak egy másik, számunkra ismeretlen email címét írják be, esetleg ki se töltik a mezőt (vagy helytelenül). Előnye viszont, hogy ez az űrlap bárhova beilleszthető, pl. egy honlapra is, és nem csak úgy működik a dolog, hogy valaki meghívja, hanem úgy is, hogy a weblapon bóklászva bepottyan valaki. Használható kiegészítő jelleggel is.

A leveleim mindig ugyanúgy néznek ki a címzetteknél?
A ListaMester beépített szövegszerkesztője egy nagyon elterjedt és jól működő nyílt forráskódú szerkesztő, ami jól hordozható html kódokat generál (azaz olyat, ami mindenhol eléggé hasonlóan jelenik meg). Emiatt alapból eléggé jól hordozható leveleket tudsz írni, ha pár html szerkesztési alap dologgal tisztában vagy (pl. táblázatba rakod a szöveget, és beállítod a cellák méreteit). Ha a leveled szofisztikált, nagyon formázott, akkor használhatod a litmus.com szolgáltatását tesztelésre. Viszont mi azt javasoljuk, hogy lehetőleg ne használj nagyon szépen formázott, dizájnos hírleveleket. Egyrészt azokról eleve látszik, hogy hírlevél, és azonnal kukázza az olvasó, hogy helyet spóroljon. Másrészt jobban jársz, ha a szép tartalmat a honlapodra teszed, a hírlevélbe pedig csak egy rövid figyelemfelkeltő szöveggel áttereled oda az olvasót egy tartalmi oldalra kattintással. Így még az átkattintást is mérni tudod - két légy egy csapásra.
Beillesztettem az űrlapot a honlapomra, de nem jól működik.
Ha html kódként (és nem iframe-mel) illesztetted be a feliratkozási űrlapot, akkor gyakran megesik, hogy a használt CMS rendszer (pl. Wordpress esetén) nem úgy illeszti be a kódokat, ahogy azt kéne. Ilyenkor a html-ben levő javascript kódok szoktak sérülni, általában úgy, hogy <p> és </p> tag-eket tesz be a szerkesztő. Ilyenkor az történik, hogy a javascript kód, ami az adatok érvényességét ellenőrizné, egyáltalán nem fog futni, és pl. üres email címmel is "fel lehet iratkozni". Persze a LM szervere az ilyen adatokra hibát üzen, ezért az egész úgy néz ki, mintha a LM rosszul működne, hiszen ő üzen hibát. A megoldás az, hogy a beillesztendő kódokat betűről betűre pontosan kell beilleszteni, ugyanúgy, ahogy azt a ListaMesterből kiolvassuk.
Ha van több helyen feliratkozási űrlapom a honlapomba illesztve, honnan tudom, hogy ki melyikről iratkozott fel?
Ha html kódként (és nem iframe-mel) illesztetted be a feliratkozási űrlapot, akkor abba tehetsz saját egyedi változókat. Keresd meg a kódban ezt a sort:
    ...
    <input type="hidden" name="LM_GroupID" value="175">
    <input type="hidden" name="LM_UserData_1" value="">
    ...
 
És írd bele a saját változóidat, de az elsőt (LM_GroupID) ne változtasd:
    <input type="hidden" name="LM_GroupID" value="175">
    <input type="hidden" name="LM_UserData_feliratkozasiHonlap" value="http://errol-a-honlapomrol-jott.hu">
    <input type="hidden" name="LM_UserData_meghivoNeve" value="Gipsz Jakab">
    <input type="hidden" name="LM_UserData_meghivoTelefonszama" value="+36 30 222 2222">
 
Itt fontos, hogy a változó neve így kezdődjön: "LM_User_Data_". Ebből tudja a LM motorja, hogy ez egy felhasználói változó, amit szükség esetén (az első feliratkozásnál, ahonnan jön ilyen adat), létre is hoz. Nem kell tehát még definiálni se az adatmezőt a csoporton, az automatikusan létrejön majd.

ListaMester
|
2009-2024 - Minden jog fenntartva!
|
support kukac listamester pont hu
|||
Copyright © ListaMester