Hogyan használjam?

A ListaMester használata sokrétű funkciói ellenére meglepően egyszerű.

Alapelvek

A központi fogalom a csoport. A csoport emberek listája, amivel többféle műveletet lehet végezni. Például egy művelettel lehet levelet küldeni az összes csoporttagnak, vagy újabb alcsoportot lehet belőle kiválasztani; két csoportot össze lehet vonni vagy kivonni, stb. A létrehozható csoportok száma korlátlan, viszont a bennük levő (különböző) tagok összlétszáma a csomagtól függően korlátozott.

A csoportnak lehet feliratkozási űrlapja, ezt a honlapodra tudod rakni, de önmagában is működik a ListaMester honlapján. A feliratkozási oldalon a kötelező email cím és név mellett más információkat is lehet kérni a látogatóktól. Ezeket a mezőket be tudod állítani a "csoportjaim -> szerkesztés -> adatmezők" menüpontban.

Hírlevelet úgy lehet küldeni, hogy előbb meg kell szerkeszteni a "levelek" menüpontban, majd az email küldés menüpont alól lehet postázni a kiválasztott csoportnak. A megszerkesztett levél tartalmazhat személyes adatokat is, amiket a feliratkozó az űrlapon adott meg (pl. név, lakcím). Tudsz küldeni tesztlevelet is (hogy lásd, hogyan fog kinézni), és beállíthatsz levélküldést időzítve is. A levél lehet formázott (HTML), de szerkesztése a wördhöz hasonlóan egyszerű felületen végezhető, tehát nem kell tudni HTML nyelven. A levél tartalmazhat megnyitási visszaigazolásos kódrészt, valamint tartalmi oldalra mutató linket is. Ez azt jelenti, hogy minden levél, amit kiküldünk, egyedi lesz. Tartalmazhatja a címzett személyes adatait és olyan linkeket, amikre kattintva a ListaMester tudni fogja, hogy kinek küldtük a levelet (tehát referenciát tartalmaz a csoporttagra).

Meghívó linket is tehetünk a levélbe. Ez a link a feliratkozó oldalra mutat, de bele van kódolva az, hogy kin keresztül jut oda a látogató. Ez alkalmas arra, hogy a csoporttagok másoknak is ajánlják a feliratkozási oldalunkat, miközben a ListaMester pontosan számon tartja, hogy aki újonnan feliratkozott, az kinek a meghívására jutott az űrlapra.

A csoportokhoz szűrőket lehet definiálni. Ez a ListaMester egyedülálló megoldása, amivel pofonegyszerűvé tehetjük a komplex marketing rendszerek programozását. A szűrők alkalmasak alcsoportok kiválasztására, vagy szelektív email küldésre. Például ha a feliratkozási űrlapon megkérdeztük a feliratkozó nemét, akkor küldhetünk emailt csak a nőknek.

Levélsorozatok szerkesztéséhez előbb meg kell szerkeszteni a sorozat leveleit, majd ezeket a leveleket a "Hírlevélsorozatok" menüpontban lehet sorozattá fűzni. A sorozatban levő levelek időzítése a feliratkozáshoz képest 5 perc pontossággal beállítható. Minden kiküldendő emailhez lehet tagszűrőt is rendelni. Ez teszi lehetővé a személyre szabott marketing rendszerek egyszerű programozását. Nem kell tehát semmiféle hieroglifákat, furcsa változókat írnod a levélbe, és mégis meg tudod oldani, hogy pl. a hírlevélsorozatod egyik levele más szöveget tartalmazzon a férfiak és nők számára: egyszerűen két ilyen levelet szerkesztesz és az egyikre teszel egy férfiakat kiválasztó tagszűrőt, a másikra pedig nőket kiválasztó tagszűrőt (persze csak ha a feliratkozási űrlapon megkérdezted a nemét).

A fogadó szerverek korlátozásai miatt a nagy taglétszámú csoportokra a levelek nem egyszerre mennek ki. A küldési sebesség fél percenkét 10 db. email. Nagy csoportra kiküldött levelek kézbesítése így eltarthat egy darabig. A folyamatot a "statisztikák -> levelek kiküldésének nyomon követése" menüpont alatt ellenőrizheted, ill. le is állíthatod.

Használat

A program használata egyszerű. Belépés után a bal oldali menüben találod a főbb funkció csoportokat. Minden művelethez helyileg van segítség és leírások, hogy érthető legyen a használata. Az első belépés után a következő funkciókkal érdemes kezdeni:
  1. Készíts új csoportot a "csoportjaim -> új csoport létrehozása" menüpontban. A csoport neve bármi lehet, ez csak a Te tájékozódásodat szolgálja, egyéb funkciója nincs.
  2. Ha szeretnél feliratkozási űrlapon más adatot is bekérni, felül az "adatmezők" linkre kattintva definiálhatod az űrlapmezőket. Ezt később is megteheted, mert a csoportot lehet később is szerkeszteni.
  3. Az új csoport mentése után menj át a "Csoporttagok" menüpontba és kattints az "új csoporttag felvétele" linkre. Vedd fel az új csoportba a saját mail címedet (ha akarod). Ha szeretnél több címet egyszerre felvenni, használd a "csoporttagok -> tagok tömeges felvétele" funkciót.
  4. Ha szeretnél átkattintási linket rakni az emailbe, a tartalmi oldalak menüpontban készítsd el az oldal tartalmát, vagy állítsd rá a saját oldaladra, amire szeretnéd, hogy átkattintsanak.
  5. A "levelek" menüpontban készíts egy hírlevelet. Ha akarod, illeszd be az átkattintási linket, ami az előbb létrehozott tartalmi oldalra mutat.
  6. Küldj egy tesztlevelet az "email küldés" menüpontból.
  7. Nézd meg a postaládádat, hogy a levél olyan lett-e, amire számítottál. Ha igen, most már kiküldheted az egész csoportnak.
  8. A statisztikák menüpontban követheted nyomon a kézbesítési folyamatot, illetve azt, hogy ki nyitotta már meg a levelet, és ki kattintott már át.
  9. Ha valami beállítást szeretnél módosítani a csoportban (pl. módosítani a feliratkozási űrlapot), akkor azt a "csoportjaim" menüpontban a kiválasztás után a "szerkesztés" linkre kattintva bármikor megteheted.
  10. Ugyanitt létrehozhatsz újabb csoportokat is, pl. a már meglevő teljes lemásolásával. Egyéb tömeges listattag műveleteket a "csoporttagok -> csoporttagok megnézése, szerkesztése" menüpontban végezhetsz.

Minden funkciónál elégséges leírás van a használatról. A segítség ikonra kattintva külön ablakban felugrik a magyarázat (ha nem jön elő, engedélyezned kell a felugró ablakokat a böngésződben erre az oldalra).

ListaMester
|
2009-2024 - Minden jog fenntartva!
|
support kukac listamester pont hu
|||
Copyright © ListaMester